Menü

Az a bizonyos első benyomás - Orvosok, ápolók és a beteg

„Ahogy megláttam az orvosomat, azt gondoltam magamban: Te jó ég, nagy bajban vagyok...”

Sokszor előfordul, hogy a betegek ilyen és ehhez hasonló gondolatokkal fogadják az első találkozást orvosukkal vagy ápolójukkal. Nem kérdés, hogy egy ilyen indulás nem segíti a gyógyítást a későbbiekben. 

De vajon mi befolyásolja az első találkozásnál kialakult képet? Mit tehet Ön azért, hogy pozitív első benyomást keltsen betegében?

Összeszedtünk néhány gondolatot a témával kapcsolatban.

Hogyan közvetíthet öltözködésével profizmust, nyugalmat és biztonságot?

Az első benyomás nem a lelki mélységekről, nem a gondolati magasságokról szól, sokkal inkább arról, amit sugárzunk magunkból. Arról, hogy a külső jegyeink tudatos (vagy sokszor tudattalan) meghatározásával milyen képet alakítunk ki a betegben. Az egészségügyi dolgozók közül sokan igyekeznek odafigyelni erre, de talán nekik is segít, ha a következőkben megnézzük, mikre érdemes odafigyelni a munkahelyi öltözködéssel kapcsolatban.

Kell-e a steril kinézet?

Az orvoslás történetében nagy lépést jelentett, amikor komoly figyelmet kezdtek fordítani a steril környezet kialakítására, a tisztaságra. Ez ma is fontos, és jól is van ez így. Kell, hogy a beteg úgy érezze, olyan helyen van, ahol nem találkozhat kórokozókkal, amelyek árthatnak neki. Kell, hogy egy makulátlanul tiszta orvos vagy ápoló kezelje. De…
 
Hogyan befolyásolja mindez a munkahelyi öltözködést?
Amerikában tanulmányok sokasága foglalkozik azzal, hogyan öltözködjenek az egészségügyben dolgozók ahhoz, hogy pozitív benyomást keltsenek a betegekben. Ezekből az írásokból kiderül, hogy leginkább a tisztaság, a jólápoltság, a stílusos és magabiztos megjelenés a fontos, és nem feltétlenül az, hogy steril hatású fehér és kék munkaruhában legyenek a dolgozók.
 
Már itthon is elérhetők olyan munkaruhák, amelyek nemcsak a munkaruhaság alapkövetelményeinek felelnek meg, hanem szabásukban, anyagukban és színeikben a tisztaság mellett stílusos és professzionális megjelenést is biztosítanak viselőjüknek.
 
Hogyan sugározzunk profizmust?
 
Belegondolt már, hogy min múlik a megítélése? Előfordult, hogy nem ismerték fel, milyen pozícióban dolgozik a kórházban?
 
Minden orvosnak és ápolónak fontos, hogy sugározza magáról a szakmai tudást, a magabiztosságot, a profizmust. Ezt testartásával, hanglejtésével, és persze öltözködésével tudja elérni. Az egészségügyi szakemberré válás folyamata hosszú, és ezen az úton nem csupán a szaktudást kell megszerezni, de az énképünket is érdemes kialakítani, vagyis azt, hogyan tekintünk magunkra mint szakemberre, milyenek vagyunk mi mint orvos vagy ápoló.
 
Találja meg a saját hangját, figyelje magát, alakítsa ki tudatosan(!) a kényelmes, de határozott testtartást és hanglejtést. Fordítson figyelmet öltözködésére, a munkahelyen meghatározott kereteken belül keresse meg a testalkatának legmegfelelőbb munkaruha fazonokat. Ne feledje: a profizmust sugárzó munkaruha szabása igényes, anyaga minőségi, és persze fontos, hogy szépen vasalt, és tiszta legyen. Egy gyűrött, piszkos, lógó farmernadrágban dolgozó ügyvédtől Ön sem kérne szívesen tanácsot.
 
Ha a fenti szempontokat figyelembe veszi, garantáltan könnyebb dolga lesz. És egy külön pozitív mellékhatás, hogy ezekkel a trükkökkel, eszközökkel élve nemcsak a betegek, de a kollégák, főnökök, barátok is máshogy állnak majd Önhöz. Próbálja ki!
Tartalomhoz tartozó címkék: Stiliszta Blog